Hjemmelavet yoghurt – tyrkisk yoghurt

Hjemmelavet yoghurt er noget stort set alle tyrkiske husmødre kan finde ud af at lave og det fleste har typisk lært det i en meget tidlig alder, for det er meget populært blandt tyrkiske familier selv at lave yoghurt.

Hjemmelavet yoghurt er nemt at lave og kræver kun 2 ingredienser, som mange allerede har i deres køkken.

Tyrkisk yoghurt er ikke så udbredt i Danmark, men er en skøn all-round yoghurt med mange anvendelsesmuligheder. Smagen er mild og har en behagelig grad af syre. Yoghurt er måske heller ikke lige det man forbinder mest med Tyrkiet, men det spises rigtig meget i Tyrkiet. For mange tyrkere er yoghurt en fast del af tilbehøret til enten frokost eller aftensmad, og hvis der ikke er yoghurt, serveres der ofte ayran, cacik eller en anden meze med yoghurt.

Ved at lave den selv, får du præcis den konsistens, syrlighed, fedtprocent og proteinindhold, du ønsker.

Hjemmelavet yoghurt

Ingredienser

  • 4 liter sødmælk
  • ½ dl naturel yoghurt

Fremgangsmåde

Hæld mælken i en gryde og varm den op imens du løbende rører rundt, indtil det begynder at koge. Fjern gryden fra komfuret og lad det køle af, til det er 44 grader. Tilsæt yoghurten og rør godt rundt.

Fordel yoghurtblandingen i bøtter der kan lukkes tæt til, pak dem ind i tæpper og placer dem et lunt sted i 24 timer.

Efter de 24 timer er din yoghurt klar og kan kommes på køl.

Tip: Skulle du have en rest fløde, så varm 1/4 liter fløde sammen med mælken, det vil kun gøre yoghurten mere lækker og cremet.

Fordele ved at spise yoghurt 1024x682 - Hjemmelavet yoghurt - tyrkisk yoghurt

Fordele ved at spise yoghurt

Yoghurt er en ernæringsrig fødevare og regelmæssigt indtag af yoghurt kan have flere sundhedsmæssige fordele:

  • God kilde til proteiner – yoghurt er en fremragende kilde til proteiner, der er afgørende for muskelopbygning og den generelle kropsfunktion
  • Godt for tarmene – Mange yoghurtvarianter indeholder probiotiske kulturer som bifidobacterium og lactobacillus, der kan gavne tarmens sundhed ved at støtte den gode bakteriebalance og fordøjelsessystemet.
  • Hjælper på fordøjelsen – probiotika i yoghurt kan hjælpe med at forbedre fordøjelsen og reducere problemer med oppustethed, gas og forstoppelse.
  • Calcium – yoghurt er en god kilde til calcium, som er afgørende for opbygning og vedligeholdelse af sunde knogler og tænder samt for at understøtte nerve- og muskelfunktion.

Det er vigtigt at bemærke at fordelene ved at yoghurt kan variere afhængigt af typen af yoghurt og eventuelle tilsætninger. Og som med alle fødevarer skal yoghurt indtages som en del af en afbalanceret kost.