Tyrkisk ris opskrift

Tyrkisk ris, også kendt som “pilav” på tyrkisk, er en vigtig og uundværlig del af det tyrkiske køkken. Ris bruges ofte som en sideret til forskellige hovedretter som kød, grøntsager eller fisk. Tyrkisk ris kan have forskellige smagsvarianter og tilberedningsmetoder, afhængigt af region og personlig præference.

Er du blevet vild med de tyrkiske ris på ferien til Tyrkiet. Her får du en nem tyrkisk ris opskrift, om end den for nogen kræver lidt øvelse.

Fremgangsmåden af Tyrkiske ris, gør at risenes konsistens er mindre tørre, men mere smagfulde end traditionelle ris. Det var eftersigende mongolerne der i 1300-tallet, bragte ris fra Øst-asien til det Osmanniske Rige (nutidens Tyrkiet). Dengang var ris en eksklusiv importvare, forbeholdt overklassen. På daværende tidspunkt var det mest udbredt at spise bulgur, i kraft af at hvede blev og stadig dyrkes i stor stil.

Tyrkisk ris opskrift

4 personer

Ingredienser

½ dl Tyrkiske nudler (Sehriye)

3 dl Jasmin eller Basmati ris

6 dl Vand

1 bouillonterning

3 spsk Olie eller smør til stegning

Fremgangsmåde

Varm olie i en gryde og tilføj de tyrkiske nudler og lad dem stege indtil de er blevet brune.

Tilsæt ris og rør rundt så de blandes med de tyrkiske nudler. Lad blandingen stege indtil risene har fået en hvid hinde. Risene absorberer olien inden de koges, hvilket gør at de færdige ris bliver mere fugtige.

Skru ned for varmen og tilsæt kogt vand og bouillonterning så det dækker risene. Risene vil nu koge op i kraft af den varme olie og det kogende vand.

Kog risene under låg i 10-15 minutter ved svag varme og sluk for blusset, når vandet er næsten fordampet.

Det er vigtigt at der ikke røres i gryden, før risene er kogt og har trukket. Omrøring gør at risene bliver klæbrige og konsistensen vil ikke blive optimal.

Lad gryden stå på blusset uden at løfte låget. Risene skal trække i 15-20 ved eftervarmen.

Risene skal ikke være klæbrige. Olie og de tyrkiske nudler tilfører smag og tekstur. Riskornene skal kunne adskilles fra hinanden, samtidig med at de skal være gennemkogte. Det er en balancekunst der tager tid at lære.

Opskrift på tyrkiske ris - Tyrkisk ris opskrift

Her er nogle eksempler på populære typer af tyrkisk ris:

  1. Beyaz Pilav (Hvid Ris): Dette er den mest grundlæggende form for tyrkisk ris. Det er kogt hvid ris, der normalt er sauteret i smør eller olie og derefter kogt med vand eller bouillon. Det serveres ofte som en sidedisk til forskellige kødretter eller grøntsager.
  2. Şehriyeli Pilav: Dette er en form for pilav, hvor fine nudler (şehriye) steges sammen med ris og derefter koges. Dette tilføjer en ekstra dimension til riset med en let nøddeagtig smag.
  3. Pilav med Grøntsager: Ris kan koges sammen med forskellige grøntsager som ærter, gulerødder eller kartofler for at tilføje smag og farve til retten.
  4. Domatesli Pilav (Tomatris): Denne variant indebærer at tilføje tomater, tomatsauce eller tomatpasta til riset, hvilket giver det en rig tomatagtig smag og en lyserød farve.
  5. Kuru Fasulye Pilavı: Dette er en klassisk kombination af pilav og kuru fasulye, som er en traditionel tyrkisk bønneret. Den serveres ofte med hvid ris.
  6. Pilav med Rosiner og Nødder: Ris kan også tilberedes med rosiner, pinjekerner eller mandler for at tilføje en sød og nøddeagtig smag.

Dele af dette materiale til tyrkisk kaffe opskrift er udarbejdet i fællesskab med www.danskityrkiet.dk, www.alanyadk.dk og www.Tyrkiskeopskrifter.dk. www.kappadokien.dk er en del af www.danskityrkiet.dk. Overtrædelse af ophavsretten medfører både et erstatningskrav og krav om øjeblikkeligt fjernelse af alle billeder og tekst.