Haci Bektas veli museum

Godt 40 minutters kørsel fra Goreme, som er et af de mest besøgte områder, i Kappadokien, finder man Haci Bektas Veli museum. Stedet er centrum for Bektashi-ordenen af ​​islam grundlagt af den store filosof Haci Bektas-i Veli i det 13. århundrede.

Og selvom Haci Bektas Veli Museum langt fra ligner de mange formationer som man ser i det centrale Kappadokien, så er museet et besøg værd og et anderledes indblik ind i tyrkisk historie.

Er der noget som særligt Anatolien området i Tyrkiet er kendt for, så det de mange mystikere som har levet der gennem tiden. En af dem der særligt tiltrækker opmærksomhed, er Haci Bektas-i Veli (Haji Bektash al-Wal). Haci Bektas-i Veli var en tyrkisk-islamisk mystiker, filosof og dervish.

Grundlaget for hans filosofi er baseret på menneskeheden, menneskerettigheder og den social lighed. Han har lagt navn til bektashi-ordenen, og anses af alevitterne som en af de første spredere af alevismen.

Haci Bektas-i Veli har haft stor betydning for at Anatolien området og Tyrkiet. Han er begravet i den tyrkiske by Hacıbektaş, der er opkaldt efter ham. I byen er et større museum opført til ære for ham. Rundt om i byen og omegn, finder man da også fontæner og andre historiske beviser, på det liv som i mange år prægede dette område. Og hvert år afholdes der en årlig Haci Bektas festival.

Inden du besøger Haci Bektas Veli museum, er det en god ide at sætte sig mere ind i historien om Haci Bektas og hvorfor han fik så stor betydning for Tyrkiet.

Hvem er Haci Bektas?

Det er begrænset hvor meget man ved om hans liv, men man ved at Haci Bektas-i Veli kom til verden i Khorasan i Iran omkring år 1248. Hans forældre hed Seyyid Ibrahim Sani og Hatern Hatun. Medfølelse, kærlighed og fokus på lighed var grundlaget for hans opdragelse.

Som ung studerede Haci Bektas matematik og fysik sammen med litteratur og filosofi og sidenhed mystik. Han blev blandt andet oplært af Lokman-i Perende, en af ​​tilhængerne af Sheikh Ahmed Yesevi. Hans studier gav ham et bredt syn på verden.

Haci Bektas 1024x700 - Haci Bektas veli museum

Efter endt uddannelse og han var blevet en anerkendt sufi, valgte han attage pilgrimsfærden til Mekka. Efter Mekka, rejste han til Syrien og fortsatte derefter sine rejser til blandt andet Persien og Irak, inden han slog sig ned i Anatolien området.

I den periode var Anatolien i en tilstand af alvorlig politisk og økonomisk uorden. Haci Bektas-i Veli blev påvirket af denne situation og kom til Anatolien med tanken forene de tyrkiske skikke og kultur med islam. I begyndelsen af hans ophold i Anatolien rejste han fra by til by, men senere bosatte han sig Sulucakarahöyük som på det tidspunkt var en lille landsby og begyndte at sprede læren om Alevi-traditionen i Tyrkiet med en gruppe dervisher. Haci Bektas Veli døde i Sulucakarahöyük (byen blev sidenhen omdøbt til Hacibektas) i år 1337.

Bektashi dervish-ordenen

Haci Bektas Veli skrev en række værker om mystik (Tasavvuf) med hyppige henvisninger til vers fra Koranen. Den mest kendte og vigtigste af dem var “Makalat”. Hans lære henvender sig til ens hjerte, opfordrer til venskab og fred. Han havde uendelig kærlighed til både mennesker og dyr og havde en stor tolerance.

Principperne og elementerne i Haci Bektas-i Velis filosofi og liv blev det fundament, som Bektashi dervish-ordenen udviklede sig til. Bektashism var baseret på fire principper, også kaldet for de 4 døre:

 • Shariahs dør (den religiøse lov)
 • Mystikkens dør
 • Sandhedens dør
 • Døren til den åndelige verden

Bektāshi-ordenen er i dag splittet i tre grene; çelebi, dedegân og babagân.

På Haci Bektas Veli Museum, er der udstillet flere genstande fra dervisherne.

Haci bektas museum Nevsehir - Haci Bektas veli museum
Haci Bektas Veli Museum

Haci Bektas er særlig kendt for disse udtryk:

 • Seek and find.
 • Do not hurt even if you are hurt yourself.
 • Educate the women.
 • Control your deeds, tongue, and desires. 
 • Being a teacher is to give, not to take
 • Whatever you seek, look for it in yourself. The adept are both pure and purifying. 
 • The first step of a talent is modesty. A person’s perfection lies in the beauty of what he says. 
 • Don’t forget that even your enemy is a human
 • The end of the road that does not pass through knowledge is darkness. How glad for those who shed light into the darkness of thought. 
 • Prophets and saints are God’s gift to humanity.

Haci Bektas Veli museum

Museet ligger i centrum af byen. Det plejede at være en Dergah (dervish lodge), hvor eleverne i Alevi – Bektashi ordenen blev uddannet. Stedet blev dog lukket i 1925 af staten. Museet åbnede i 1964.

På Haci Bektas-i Veli museet kan man blandt andet se Haci bektas og Balim Sultan gravene. Derudover rummer museet en moske, badehus, et køkken, et vaskerum, et gæstehus, flere springvand og 3 gårdhaver mm.

Haci Bektas Veli museum Kappadokien - Haci Bektas veli museum

Fra indgangen kommer man ind i den største gårdhave, hvor man kan se Üçler-fontænen, der symboliserer Skaberen (Allah), Mohammed (profeten) og Ali (kalifen). Oprindeligt i denne gårdhave var der også bygninger, hvor dervisherne boede, stalde til dyr mm.

Haci bektas kappadokien - Haci Bektas veli museum
Dette billede er fra den anden gårdhave

I den anden gårdhave er løvefontænen med det hellige vand. I den anden gård finder man også gæstehuset, suppekøkkener, moskeen, Cem Hall – hvor der blev afholdt hellige ceremonier og kiosken hvor lodgens leder (Dedebaba) modtog gæster.

Haci bektas indgang 1 - Haci Bektas veli museum
Mausoleet for Haci Bektas grav

I den tredje gård er Mausoleet for Haci Bektas Veli grav, grave fra dervisher og mausoleet af Balim Sultan og Kalender Shah.

Haci bektas museum kappadokien - Haci Bektas veli museum
Pir Evi – mausoleet hvor Haci Bektas ligger.

Mausoleet (Türbe) af Haci Bektas Veli er kendt som Pir Evi. Dens indgang er lavet af marmor og kaldes Ak Kapi (hvid port), hvor der er grave med de vigtigste dervisher, og væggene er dekoreret med håndmalerier. Derfra kan du gå til Kirklar Meydani-hallen. Efterkommerne af Haci Bektas er begravet til venstre for Kirklar Meydani, hvor dervisherne udførte deres ceremonielle dans kendt som Kirklar Semahi.

Inde i hallen er der en udstilling med øreringe og stenudsmykninger (12-kantet Teslim-sten) båret af dervisherne, håndskrift af kalifen Ali på gazellehud, eksempler på kalligrafi, lysestager, fakler, gamle ure osv.

Endelig, når du gravstedet Haci Bektas Veli, hvor besøgende går rundt om hans sarkofag tre gange og sender deres bønner. Kisten er dækket med et grønt klæde – den hellige farve i islam.

Haci Bektas grav 1024x1024 - Haci Bektas veli museum
Haci Bektas sarkofag

Den 3. gård rummer også mausoleet for Balim Sultan. Balım Sultan var en Bektashi sufi, der etablerede og kodificerede Bektashi-ordenen i begyndelsen af ​​det 16. århundrede. De mystiske praksis og ritualer fra Bektashi blev systematiseret og struktureret af Balım, hvorefter mange af ordenens forskellige praksis og overbevisning tog form.

Foran mausoleet For Balim Sultan står der et ønsketræ. Her hænger troende en sløjfe på, imens de ønsker sig noget. Før troende går ind i mausoleet, omfavner mange den runde marmorsten i hjørnet. Hvis du kan omfavne det med to arme, beviser det, at dit hjerte er rent, og at dine intentioner er rene.

nsketræ ved Haci bektas museet - Haci Bektas veli museum

Atatürk besøgte området i 1919 på hans vej fra Sivas til Ankara. Hans besøg i byen, bliver markeret hvert år d. 22. og 23. december.

Haci Bektas by

Hacibektas ligner idag en typisk central anatolsk by. Men byen er også det hellige centrum for Alevis i Anatolien. I midten af ​​august hvert år er der mindehøjtideligheder i Hacibektas by, hvor titusinder af tilhængere samles for at vise deres respekt for grundlæggeren af ​​Bektashi Dervish-ordenen.

I Hacibektas by er der flere tegn på Haci Bektas ophold i området. Museet er uden tvivl det mest besøgte. Men mange kombinerer også besøget med en tur forbi Hacı Bektaş Veli Park, der ligger 3 kilometer fra centrum. I parken finder man blandt andet ÇİLEHANE (DELİKLİ TAŞ):

Deliktas Haci Bektas - Haci Bektas veli museum

Çilehane er en lille hule med et mørkt rum. Det siges, at Haci Bektas Veli tilbragte 40 dage og nætter alene i bøn til Gud. Det siges, at hvis du kan passere gennem den smalle indgang, vil du blive befriet for dine synder. Derfor kan du se mange mennesker forsøge at gøre det.

I parken befinder der sig også flere monumenter over kendte Bektashi-digtere heriblandt Haci Bektas, Yunus Emre og Pir Sultan Abdal. Derudover er der et amfiteater, som bruges til oplæsninger, festival mm.

Hvert år kommer tusindvis af Alevi-borgere fra hele verden til Nevşehirs Hacıbektaş-distrikt for at deltage i de nationale og internationale ceremonier. I 2020 blev ceremonierne afholdt i perioden 15. til 18. august. I år var den 57. nationale ceremoni, og d. 31. internationale ceremoni.

Ønsker du at besøge Haci Bektas Veli Museum, kan du enten kontakte en af de mange tur-arrangører i Kappadokien området. Eller leje en bil og køre afsted på egen hånd:


LÆS OGSÅ: Yunus Emre – en tyrkisk sofi-poet

LÆS OGSÅ:  Arkæologisk museum i Nevsehir

?c=11350&m=450275&a=235909&r=&t=html - Haci Bektas veli museum