Nazar – den tyrkiske lykkeamulet

Når du rejser rundt i Tyrkiet, kan du ikke undgå at støde på den tyrkiske lykkeamulet Nazar.

Kendetegnet ved den tyrkiske lykkeamulet er den mørkeblå farve og det runde øje i midten med hvid, sort og evt. gul. Det er et meget populært symbol i Tyrkiet og Mellemøsten, og ses mange steder foran hoveddøre, i udsmykning og ikke mindst som souvenir til turister.

Det siges også, at det bringer uheld at købe en Nazar til sig selv, så den bruges ofte som en gave.

Amuletten bliver på tyrkisk kaldt nazar, Nazar boncuk eller nazar boncuğu. Mere almindeligt kender man amuletten som Det Onde Øje. Ifølge tyrkisk overtro er det blå øje i stand til at holde ondskaben væk. Amuletten skal modsvare de negative energier, ved at stråle/stirre dem tilbage til afsenderen og væk fra dig. Som et spejl eller et skjold.

Den tyrkiske lykkeamulet i Tyrkiet

Som i mange kulturer tror tyrkerne, at andres misundelse kan forårsage skade, og at hvis du bærer en amulet med det blå øje, vil al den dårlige energi blive dirigeret tilbage til modtageren. Dette er en gammel overtro, som du finder i mange lande omkring Middelhavet, herunder Tyrkiet, Mellemøsten og så langt væk som Indien. Grunden til, at lykke amuleten blev skabt med form som et øje, er så man kunne undgå at blive dræbt af en andens blik. Vi alle har nok hørt udtrykket “hvis øjne kunne dræbe”.

Flere historier fortæller at oprindelsen af det blå øje kommer fra invasionen af folket fra Nord. Det nordiske folk havde blå øjne, og befolkningen fra Anatolien troede, at folket fra Nord sendte dem det onde øje, så derfor lavede folket fra Anatolien det blå øje, som et modsvar hertil.

Det er meget normalt at give det blå øjen til nyfødte, nygifte og mange virksomheder får det også overbragt for at beskytte mod onde øjne

(Øjet) foræres til dem man holder af og gerne vil beskytte fra det onde. Det siges at øjet (perlen) vil briste, når det onde kommer eller personen, der vil ejeren noget ondt er i nærheden.

Kender du en der er meget uheldig eller som du synes der skal passes godt på, så er et blåt øje den perfekte gave.

Læs mere om den tyrkisk overtro her