Ramadanens trommespiller

Der er nogle traditioner, som teknologien ikke kan overvinde – som Ramadan-trommeslagere, der vækker folk til måltidet før daggry, sahur, i den muslimske hellige måned.

Ramadanens trommespiller – Musaharatiens job er at hjælpe muslimer med at komme op, så de kan nå at spise inden solopgang, hvor fasten begynder.

Udklædt i osmannisk æra-dragt vandrer Ramadan-trommeslagerne rundt i gaderne for at vække beboerne til “sahur” – det sidste måltid før solopgang under fastenmåneden. I mere end tusind år har det været en tradition i muslimske byer under ramadanen, at en trommeslager vækker de fastende inden solopgang.

Trommeslagerne er en del af en gammel tradition, der desværre flere steder er forsvundet. Men i mange tyrkiske byer, holder trommeslagerne liv i en over tusind år gammel tradition med, at muslimer bliver vækket af en trommespiller, en såkaldt musaharati, under islams fastemåned, ramadanen.

Da vækkeure og mobiltelefoner for længst har overtaget trommespillerens praktiske funktion, er det også ved at være et særsyn at møde den traditionelle muslimske figur om natten under ramadanen.

Rollen som musaharati er ofte gået i arv i familier og er typisk ulønnet arbejde. Men folk belønner trommeslageren med korn, ris eller penge som et tegn på påskønnelse. I Tyrkiets største by, Istanbul er der ca. 3400 ramadan trommeslagere, der i år vil strejfe rundt i gaderne i 963 distrikter. I løbet af måneden vil de være ude og tromme samt recitere korte digte om ramadanen før morgengry.

Denne gamle tradition blev indledt under udbredelsen af ​​islam og udviklede sig med tiden til at omfatte trommer, poesi, folkesange og sang, hvilket gav hvert samfund og land deres egen unikke karakter.

LÆS OGSÅ: Fakta om ramadan