Kaymakli – underjordisk by i Kappadokien

Man kan ikke sige at man har været i Kappadokien, uden at besøge en underjordisk by i Kappadokien.

At besøge en underjordisk by i Kappadokien er efter de flestes mening en obligatorisk oplevelse når man besøger området. I Kappadokien er der flere underjordiske byer i forskellige størrelser. Fælles for dem alle, er at deres indgange er godt skjult for omverdenen og de alle indeholder avancerede forsvarssystemer, så man kunne overleve under jorden i tilfælde af at fjenderne fandt hulerne og gik til angreb.

Der er findes et sted imellem 150 og 200 underjordiske byer eller underjordiske anlæg i Kappadokien-regionen, men det er langt fra alle man kan få lov at besøge. Der er forskel på størrelsen på de forskellige underjordiske byer og også stor forskel på standen.

Kappadokiens mest berømte underjordiske byer har længe været Derinkuyu og Kaymakli, men i 2020 blev der åbnet for dele af Kappadokiens største underjordiske by Kayasehir.

kaymakli underjordisk by i kappadokien 1024x746 - Kaymakli - underjordisk by i Kappadokien

Kaymakli

En af de større underjordiske byer i Kappadokien er Kaymakli, der befinder sig 20 kilometer fra Nevsehir på strækningen mod Nigde. Kaymakli har været på listen over UNESCOs verdens kulturarv siden 1985. Den underjordiske by Kaymakli befinder sig i en mindre by ved samme navn.

kaymakli underjordiske byer kappadokien 1024x673 - Kaymakli - underjordisk by i Kappadokien

Multifunktionelle rum og haller er forbundet med hinanden via smalle korridorer. I dag er kun fire niveauer åbne for besøgende, men der er i alt 8 niveauer. I det første niveau var staldene placeret. I det næste niveau finder man en kirke med alter og siddeplatforme, samt boliger. I det 3. niveau finder man blandt andet opbevaringsrum, køkken og vinproduktion. Andesitblokken med relief-struktur, der findes på denne etage, er meget interessant. Nyere forskning har vist, at denne sten blev brugt som en smeltedigel til kobber. 

Kobberet, der blev bragt til Kaymakli Underground City, blev sandsynligvis hentet fra et stenbrud mellem Aksaray og Nevsehir. (Det samme stenbrud blev også brugt af befolkningen i Asilikhoyuk, den ældste kendte bosættelse i Cappadocia-regionen.)

kaymakli underjordisk oplevelse i kappadokien 1024x625 - Kaymakli - underjordisk by i Kappadokien

Antallet af lagerrum i et så lille område, understøtter tanken om, at et stort antal mennesker boede her. Arkæologer mener, ​​at dette kunne have været op til 3500 mennesker, nogen mener endda op mod 5000 indbyggere.

Selvom Kaymakli menes at være relateret til Derinkuyu Underground City, er der endnu ikke fundet nogle skjulte tunneler.

LÆS OGSÅ: Populære underjordiske byer i Cappadocia

kaymakli underjordisk by 1024x770 - Kaymakli - underjordisk by i Kappadokien
Ved indgangen til Kaymakli, står denne illustration af den underjordiske by, hvor man kan få en fornemmelse af de mange niveauer og rum.

Generelt om underjordiske byer i Kappadokien

  • De øverste etager af de underjordiske byer blev brugt som stalde, køkkener og vinproduktion. Fodertrug og huller til at tøjre dyrene er hakket ind i væggene. Køkkenerne har højest sandsynligt været fællesområde.
  • Indgangene har været godt skjult for fjenden
  • I de største underjordiske byer har der udover stalde, køkkener og soverum også været både kirker, skoler, spisesale og udhugget systemer til vinproduktion
  • Gangene er ret smalle, så har du tendens til klaustrofobi, bør du undlade at gå nede i de underjordiske byer.
bal kaymak tyrkisk specialitet 1024x664 - Kaymakli - underjordisk by i Kappadokien
Ved parkeringspladsen ved Kaymakli underjordisk by, er der et lille tehus, der udover drikkevarer også sælger İspir Kaymağı. İspir Kaymağı også kaldet kuru kaymak er en tyrkisk specialitet bestående af tørret koaguleret fløde, der bliver serveret med honning. Det lyder spøjst, man smager overraskende godt.

Praktisk info

Den underjordiske by er åben alle dage pånær mandag, åbningstider afhænger af årstid. Tjek åbningstid og pris på denne hjemmeside: www.muze.gov.tr

Flere turarrangører tilbyder udflugter til Kaymakli, oftest som en del af heldagstur med andre oplevelser i Kappadokien. Ved disse ture er der lokalguide med, der fortæller imens man går rundt i den underjordiske by. Men kan også sagtens opleves på egen hånd.

Lokationen for Kaymakli underjordisk by finder du her: