Kaffe er en populær drik i Tyrkiet, ligesom det er i Danmark.
Lav nemt tyrkisk kaffe med denne tyrkisk kaffe opskrift. De fleste, der har været i Tyrkiet, vil måske påstå at tyrkerne drikker te og ikke kaffe, da tyrkerne er gode til at byde på te uanset hvor man kommer hen.
Tyrkerne er ligesom os danskere glade for at drikke nescafe i det daglige, men mange sætter pris på den specielle tyrkiske kaffe, der har en lang tradition bag sig.
I denne artikel, får du både viden om kaffens vej til Tyrkiet, traditioner forbundet med tyrkisk kaffe samt en tyrkisk kaffe opskrift. Opskrift på tyrkisk kaffe er i bunden af denne artikel.
Kaffens vej til Tyrkiet
Tyrkernes forhold til kaffe kan spores helt tilbage til omkring det 16. århundrede, hvor osmannerne bragte kaffen fra Asien til Europa via Silkevejen der gik i gennem det nuværende Tyrkiet. Silkevejen også kaldet Silkeruten var en international handelsrute, hvor handelsmænd med deres kameler gik mellem øst og vest, for at handle med deres eksklusive varer heriblandt silke, ædelmetaller, krydderier mm.
Silkevejen har eksisteret i flere tusinde år og stadig den dag i dag kan du se spor af Silkevejen i Tyrkiet. De mest synlige spor er ruinerne af de mange karavanestationer, som findes flere steder rundt om i Tyrkiet. Karavanestationerne lå med ca. 40 km. mellemrum og her kunne handlende uanset nationalitet og religion, opholde sig gratis i 3 dage, mens både handelsmanden og hans dyr blev forsynet med mad og drikke. I Tyrkiet har man fundet ruinerne af omkring 120 karavanestationer, nogle i bedre stand end andre. Nogle af bedste bevarede karavanestationer bliver idag brugt til arrangementer, såsom koncerter eller forskellige shows med traditionel tyrkisk dans.
De første spor af en tyrkisk kaffekultur stammer fra det 1555, hvor det første kaffehus blev etableret i Istanbul. Kaffehuset i Istanbul, dannede grundlag for tyrkiske kaffehuse, som stadig er meget brugt i det nuværende Tyrkiet. Kaffehusene dannede rammer for et socialt samvær og den dag idag tager tyrkerne stadig på kaffehus for at styrke de sociale relationer. En tyrkisk kaffe er ikke en der skal drikkes hurtigt, men en kaffe der skal nydes langsomt og i godt selskab. Det tyrkiske kaffe er vigtig for tyrkerne, da kaffen eftersigende skulle være god både for krop og sjæl.
Traditioner ved tyrkisk kaffe
Tyrkisk kaffe spiller en vigtig rolle i den tyrkiske kultur, og der er mange traditioner og skikke forbundet med dens tilberedning og servering. Her er nogle af de vigtigste tyrkiske traditioner vedrørende tyrkisk kaffe:
- Gæstfrihed: At tilbyde tyrkisk kaffe til gæster er en vigtig del af tyrkisk gæstfrihed. Når du besøger en tyrkisk husstand, vil værten normalt tilbyde dig tyrkisk kaffe som en tegn på velkomst og respekt.
- Sociale sammenkomster: Tyrkisk kaffe er ofte forbundet med sociale sammenkomster og møder med venner og familie. Det er almindeligt at servere tyrkisk kaffe efter et måltid eller under en afslappet snak.
- Fremtidslæsning: En fascinerende tradition forbundet med tyrkisk kaffe er kunsten at læse kaffegrumsen efter at have drukket kaffen. Når kaffen er drukket, placeres den udtørrede kaffegrums i en kop. Nogle mennesker tror, at de mønstre, der dannes af kaffegrumsen, kan afsløre information om ens fremtid. Der er særligt uddannede personer, der kaldes “kahve falı bakıcısı” (kaffegrums-læsere), der specialiserer sig i at tolke kaffegrumsens mønstre.
- Kaffemøder: Tyrkisk kaffe har inspireret en kultur af sociale sammenkomster kaldet “kahve sohbeti” (kaffesamtaler). Dette er et begreb, der beskriver en uformel sammenkomst, hvor folk kommer sammen for at drikke kaffe og diskutere forskellige emner, herunder nyheder, politik, kultur og personlige anekdoter.
- Bryllupsritualer: Tyrkisk kaffe spiller en rolle i nogle bryllupsritualer. For eksempel kan bruden servere tyrkisk kaffe til gæsterne som en måde at vise sin dygtighed i at blive en god værtinde i hendes nye hjem.
- Kærlighed og romantik: Tyrkisk kaffe er også forbundet med kærlighed og romantik. Nogle mennesker mener, at kaffens kvalitet og smag afspejler følelserne hos den person, der har tilberedt den. Det siges også, at hvis en person ønsker at udtrykke sin kærlighed til nogen, kan de tilbyde dem en kop tyrkisk kaffe som en subtil måde at udtrykke deres følelser.
Tyrkisk kaffe er mere end bare en drik; det er en vigtig del af den tyrkiske kulturarv, der afspejler traditioner, sociale skikke og en dyb forbindelse mellem mennesker.
LÆS OGSÅ: 18 fakta om tyrkisk kaffe
Smagen af tyrkisk kaffe
Fremgangsmåden af den tyrkiske kaffe er det der kendetegner kaffen, den kan derfor laves på forskellige typer bønner. Uanset hvilken kaffebønne der skal bruges til tyrkisk kaffe, skal den være ekstra fintmalet. At lave tyrkisk kaffe handler om omhu og forståelse for processen. Det kan kræve nogle forsøg at ramme den autentiske smag af tyrkisk kaffe.
Tyrkisk kaffe smager intenst og det er også derfor den serveres i de små kopper, i stil med de italienske espressokopper. Tyrkisk kaffe kan kendes på de små kopper, den friske kaffearoma og den skummende overflade. Den tyrkiske kaffe drikkes langsomt og af små tårer, så alle smagsnuancer af kaffen nydes ved hver kaffetår.
Et gammelt kendt tyrkisk ordsprog lyder: “Kaffe skal være sort som helvede, stærk som døden og sød som kærlighed”.
Tyrkisk kaffe kan ikke laves i en kaffemaskine eller med vand fra en elkoger, som vi i Danmark er vant til med nescafe og filterkaffe. Tyrkisk kaffe tilberedes i en cezve, som er en lille kande, med et langt skaft. I gamle dage så man finpudsede cezve kander i ethvert tyrkisk køkken. I dag findes der cezve kander i kobber, stål og endda i elektrisk udgave. En cezve kan købes i enhver isenkrammer i Tyrkisk og kan med fordel købes med hjem, fra årets ferie til Tyrkiet. I Danmark er det meget få butikker der fører de specielle tyrkiske kaffebryggere. Det er kun specialforretninger der har et lille udvalg.
Tyrkisk kaffe kan man få på de fleste caféer, restauranter og kaffehuse i Tyrkiet, hvor kaffen laves over et blus. Men ved nogle af de mest populære kaffehuse i Tyrkiet, ser man at kaffen er lavet over kul eller varm sand, hvilket giver en langsommere proces, men en mere fyldig smag i kaffen.
Kahve – Tyrkisk kaffe opskrift
(4 personer – 10-15 min)
Ingredienser
4 tyrkiske kaffekopper vand (300 ml)
4 tsk. fintmalet tyrkisk kaffe
Evt. 1,5 tsk sukker
Fremgangsmåde
Traditionelt tyrkisk kaffe tilberedes i en kobber gryde med langt skaft (på tyrkisk kaldet Cezve).
Vandet og den fintmalede kaffe og sukker bringes i kog over medium varme.
Når kaffen begynder at skumme, fjernes skummet med en teske og dette fordeles ligeligt i alle 4 kopper.
Lad evt. kaffen koge 1-2 minutter mere og herefter hældes kaffen op i kopperne.
Bemærk: Når kaffen er hældt i koppen, skal der ikke røres rundt, da sødmen på kaffen skal findes mens den koges.
Det er meget forskelligt hvor sød man ønsker sin kaffe, i dette tilfælde er den lavet middel. Sukker kan undlades eller der kan tilføjes mere.
Serveringsforslag
Tyrkisk kaffe serveres traditionelt sammen med et glas vand. De fleste steder hvor tyrkiske kaffe serveres idag, serveres det dog sammen med både vand og en lille skål med chokoladeknapper eller Turkish Delight. Det er ligesom når vi på danske caféer får en småkage eller et stykke chokolade til kaffen.
Dele af dette materiale til tyrkisk kaffe opskrift er udarbejdet i fællesskab med www.danskityrkiet.dk, www.alanyadk.dk og www.Tyrkiskeopskrifter.dk. www.kappadokien.dk er en del af www.danskityrkiet.dk. Overtrædelse af ophavsretten medfører både et erstatningskrav og krav om øjeblikkeligt fjernelse af alle billeder og tekst