Kurban bayram i Tyrkiet 2023 (den årlige offerfest)

Så er der ikke længe til den årlige Kurban bayram i Tyrkiet og for resten af verdens muslimer.

Årets Kurban bayram nærmer sig, helt præcis varer den i år fra 28. juni til 1. juli. På dansk omtales Kurban Bayram som offerfesten og på arabisk er den bedre kendt som Id al-Adha/Eid al-Ahda. Lige som den kristne jul, er det en dag (rettere sagt dage), hvor hele familien samles.

Eid-festen fejres to måneder efter afslutningen på fastemåneden, Ramadanen, og markerer slutningen på det muslimske år og på årets pilgrimsfærd til Mekka. Offerfesten fejres til minde om Profeten Abraham, der på Guds opfordring var parat til at ofre det allerkæreste, han ejede – nemlig sin førstefødte søn Ismael.

I de muslimske hjem fejres den første højtidsdag med bøn, et offer og et lækkert familiemåltid tilberedt af en del af offerkødet. Op til højtiden køber de familier, der har råd til det, et offerdyr. Selve offerdagen starter med en fællesbøn, hvorefter dyret slagtes og derefter tilberedes. Kødet deles i 3 dele, hvor 1/3 beholdes selv, 1/3 del gives til familie og 1/3 del gives til de fattige.

Har man ikke mulighed til at ofre et dyr, kan man i stedet donere penge til moskeen, der sørger for de bliver givet videre til trængende.

Islamisk kalender vs. gregoriansk kalender

Kurban Bayram skifter dato fra år til år ligesom ramadanen– og er lagt efter den islamiske kalender (også kaldet Hidjra el. Hijri). Det islamiske kalenderår er opdelt i 12 måne- måneder med 29 eller 30 dage.  Den islamiske kalender er forskellig fra den gregorianske kalender, som vi bruger i Danmark.

Hvor den gregorianske kalender tager udgangspunkt i jordens rotation om solen, så fastlægges det muslimske år efter månens faser, som de ses på himlen fra jorden. Et hijri-år består af 12 måneder, men da hver måned begynder ved en fra jorden observeret nymåne, så er en måned i et hijri-år kun 29,5 dage. Dermed er et hijri-år blot 353-355 dage langt, altså cirka 11 dage kortere end det gregorianske solår. 

Bemærk – når det er helligdag i Tyrkiet er alle offentlige kontorer, banker og skoler lukket. De fleste restauranter, butikker holder åbent som normalt. Den offentlige transport kan være påvirket hele eller dele af dagene når der er helligdag i Tyrkiet.

OBS! Når der er lukket for banker i flere dage, kan det være en fordel at have hævet nok kontanter inden, da bankautomaterne hurtigt bliver tømt.

SE OGSÅ: Tyrkiske helligdage 2023

Kilde: Religion.dk