St. Jean kirke i Gülsehir, Kappadokien

St. Jean kirke er en historisk klippeskåret kirke i Kappadokien, Tyrkiet.

St. Jean kirke befinder sig ved byen Gülsehir, som ikke er nær så besøgt af turister, som det centrale Kappadokien. På tyrkisk er kirken kendt som Karşı Kilise. 

Kappadokien er kendt som et tidligere kristent område, hvor eneboermunke og større samfund af nonner, munke og kristne landsbyboere. Mange steder i Kappadokien blev kirker og kapeller udsmykket med fine fresker malet direkte på klippevæggene, og kirkerne blev udhugget med bærende søjler og andre fine detaljer.

St jean kirke gülsehir 1024x754 - St. Jean kirke i Gülsehir, Kappadokien
Udefra ser St. Jean kirke ikke ud af meget, men indeni er den smukt dekoreret.

St. Jean kirken

St. Jean kirke består af to etager, huser en kirke, grave, vandkanaler og beboelsesrum på underetagen og kirke dekoreret med bibelske scener på øverste etage.

Oprindeligt bestod kirken kun af en etage, nemlig stueetagen. Bygningsåret for den oprindelige kirke er ukendt. Imidlertid anses det for at være tidligere end det byzantinske imperiums ikonoklasma-æra, fordi alle menneskelige figurer på væggene i kirkens stueetage er blevet slettet. I 1212 blev den øverste etage føjet til den oprindelige bygning. Og modsat stueetagen, er den øverste etage smukt dekoreret med fresker.

Kristne kirker i tyrkiet Gülsehir 1024x737 - St. Jean kirke i Gülsehir, Kappadokien
De 2 etager i kirken forbindes af en trappe

Der har tidligere været en original klippetrappe, der forbandt de 2 etager med hinanden, den er dog for længst blev revet ned. I øjeblikket er der en moderne trappe mellem de to etager. I 1995 blev kirken restaureret af Rıdvan İşler bestilt af Kulturministeriet.

Stueetagen i St. Jean kirke

I stueetagen er der rum til præsterne, vinkælder, og grave. En meget kort tunnel fører til et kollegieværelse. Skildringerne på væggen er af ikke-menneskelige figurer som dyr og geometriske figurer.

Den øverste etage i St. Jean kirke

Den øverste kirke har en apsis og er tøndehvælvet. På apsis står 1212, dermed kan man fastslå tidspunktet for årstallet af den øverste etage dertil. Bortset fra de fresker, der befinder sig apsis, var de velbevarede fresker tidigere dækket af et lag sort sod. De fleste kristne fresker i Kappadokien blev ødelagt af vejr og vind samt af muslimer, der på grund af Koranens billedforbud kradsede øjne eller hele ansigter væk. Også kristne, der boede i området indtil 1923, har bidraget til ødelæggelsen.

I St. Jean kirken ser man både fresker med hele ansigter, men også fresker hvor ansigtet er blevet fjernet. Der flere imponerende fresker af blandt andet Abraham, Isak, Jacob, Moses, Kristus og David. På den sydlige mur er Kristi dåb, den sidste nadver og Judas kys afbildet. Freskerne på den nordlige mur er skildringer af Jomfru Maria, Maria Magdalena og en anden kvinde ved Kristi legeme. På de andre vægge ses flere scener fra Bibelen.

Karşı Kilise kappadokien 1024x728 - St. Jean kirke i Gülsehir, Kappadokien

En ganske imponerende kirke som er meget smukt dekoreret af freskomalerier – bestemt et besøg værd. Kirken ligger i udkanten af Gülsehir.

Praktisk info

St. Jean kirken har åbent flere af ugens dage, åbningstider afhænger af årstid. Tjek åbningstid og pris på denne hjemmeside: www.muze.gov.tr

Nogen turarrangører tilbyder udflugter til St. Jean kirke, oftest som en del af heldagstur med andre oplevelser i Kappadokien. Ved disse ture er der lokalguide med, der fortæller imens man går rundt i kirken. Men kirken kan også sagtens opleves på egen hånd

SE OGSÅ: Oplevelser i Gülsehir og omegn