Populære tyrkiske desserter

Tyrkisk dessertkunst er rig og varieret, og Tyrkiet er kendt for sine lækre og unikke desserter.

Her er nogle populære tyrkiske desserter:

Baklava: En klassisk tyrkisk dessert lavet af lag af filodej, nødder (normalt valnødder eller pistacienødder) og sirup eller honning. Baklava er kendt for sin sprøde tekstur og søde smag. Baklava er er udbredt i mange mellemøstlige nationer og balkanlandene, og mange af disse lande hævder oprindelsen til deres nationale køkken.


Künefe: Künefe er det tyrkiske svar på en ostekage, som er langt fra den type cheesecake vi er vant til i Danmark. Kagen består af tynde, spaghettilignende dejtråde (kadayif) med ost. Først bages kagen og derefter overdækkes den med sukkersirup. Den skal spises varm med den smeltede ost indeni. Desserten smager lækkert, men det er en kæmpe kaloriebombe.

Ønsker man det kan man få sin künefe med nødder, de mest populære er pistacienødder og valnødder. Künefe serveres typisk sammen med tyrkisk is. Mange steder serverer man også mælk og bananstykker til.


Turkish Delight (Lokum): En traditionel tyrkisk sødme, lokum er en geléagtig sødme lavet med sukker, stivelse og forskellige smagsgivere som roser, citron, eller nødder. Det er dækket af flormelis eller kokosmel.


Sütlaç: En risdessert lavet med mælk, ris, sukker og vanilje. Det er en mælkedessert, der først koges til risene er møre og blandingen får en buddingkonsistent. Derefter kommes budding i små forme og bages i ovnen. Desserten serveres typisk koldt, drysset med lidt hakkede nødder. Find opskriften her


Dondurma: Maraş Dondurma er Tyrkiets svar på en flødeis, som på mange punkter er langt fra den danske flødeis. Isen er sejere i konsistensen (lidt tyggegummiagtig), hvilket skyldes den plantestivelse af orkideer der er tilsat. Særligt i de større byer, står der mange issælgere ved små boder, hvor denne tyrkisk is sælges og hvor sælgerne ofte er i hopla og laver sjov med kunderne. Issælgerne er dog også at finde i Alanya. Her findes i kæmpe fryserør og tages op med en lang ske. Isen er en stor masse, og en gang mellem kan man også nyde synet af sælgeren der tager isen op og svinger over hovedet. Traditionelt set laves isen på gedemælk, men idag er det mere udbredt af bruge komælk.


Revani: En let og fugtig kage lavet med semulje og sirup. Den er ofte toppet med kokos eller hakket nødder. Find opskriften her.


Aşure: En kompleks dessert, også kendt som “Noahs pudding,” lavet med en blanding af korn, bælgfrugter, tørret frugt og nødder. Den serveres traditionelt under Muharram måneden, især på Ashura-dagen.


Helva: En sødme lavet af ristede nødder, mel og sukker. Det kan også indeholde honning eller sirup og er kendt for sine varianter, herunder tahini helva og semulje helva.


Disse er kun nogle få eksempler på de mange lækre desserter, som det tyrkiske køkken har at byde på. Hver region i Tyrkiet har sine egne variationer og specialiteter inden for dessertverdenen.