Drikkepenge i Tyrkiet

I Tyrkiet er det almindeligt at give drikkepenge som en gestus for god service.

Generelt er det ikke påkrævet at give drikkepenge I Tyrkiet, men naturligvis er enhver påskønnelse af servicen på restauranten, i taxaen eller på hotellet værdsat.

Mindsteløn i Tyrkiet – derfor gør drikkepenge en forskel

Drikkepengesystemet er oftest en stor del af servicefagene rundt omkring i verden. Det betyder også at det ikke kun er tjeneren på restauranten der forventer at få en ekstra skilling. Det er også meget udbredt at stuepigen, der rengør hotelværelset og piccoloen der bærer din bagage op, får noget for deres indsats.

Det er meget normalt at give drikkepenge i Tyrkiet, da lønningerne generelt er lave. Pt. ligger mindstelønnen på 8500 lira (pr. 1. juli 2023 stiger den til 11.402 lira), de penge rækker ikke langt, særligt ikke i Alanya, hvor huslejerne de seneste par året er steget ganske gevaldigt. Har du ikke været tilfreds med servicen, kan du dog vælge ikke at give noget. Du bør altid give drikkepengene i kontanter – så er du sikker på, at de ender hos den, der har hjulpet dig. Når der gives drikkepenge på hoteller eller restauranter, er det ret normalt at penge ligges i en kasse og en gang om ugen bliver fordelt i blandt de ansatte. Har du oplevet ekstra service fra en ansat og ønsker at drikkepengene skal gå til vedkommende, så giv dem direkte i hånden til vedkommende.

Intet krav om drikkepenge i Tyrkiet

Husk, at drikkepenge er frivillige og ikke obligatoriske i Tyrkiet. Det er også vigtigt at respektere lokale skikke og normer. Hvis du er i tvivl, kan du observere lokale eller spørge personalet om, hvad der anses for passende i den pågældende situation.

Det er almindeligt at give 5-10 % i drikkepenge på restauranter, frisøren, hoteller og i tyrkiske bade (hamam). Taxachauffører forventer højst at få beløbet rundet op, giv eventuelt lidt ekstra, hvis han har ydet ekstra god service til jer. Har du været på udflugt med en lokalguide, så kan du også vælge at ligge lidt som påskønnelse både til guiden og chaufføren Men igen, der er intet krav, føl efter hvor meget du har råd til at give. Og har du ikke oplevet nogen service, så skal der selvfølgelig ikke gives nogen drikkepenge.

Mange hotelgæster prioriterer at give ekstra til rengøringspersonalet allerede fra feriens start og i løbet af deres ferie, da de oplever rengøringen bliver bedre af dette – bemærk det ikke altid er tilfældet. Andre vælger at tage lidt slik/chokolade med, som rengøringspersonalet forkæles med.

SE OGSÅ: Hamam i Kappadokien

SE OGSÅ: Privat transfer til Kappadokien fra Kayseri lufthavn