Chez Galip – et hår museum i Avanos

Chez Galip hår museum i Avanos er nok et af de mest spøjse museer der findes i Kappadokien området.

Chez Galip hår museum i Avanos rummer en samling på hår fra mere end 16.000 kvinder, som frivilligt har doneret til projektet. Kappadokiens atmosfære er umiskendeligt mystisk med sine underjordiske byer og fascinerende formede fe-skorstene og så er det hjemssted for hårmuseet. Museet er uden tvivl et af de mest mærkelige museer i Kappadokien, måske i hele verden. Men samtidig er det et mustsee, hvis man er på de kanter.

Avanos, en lille by i Kappadokien, er berømt for sin keramik – en tradition der går tusinder af år tilbage. Og i Avanos finder man også keramikværkstedet Chez Galip. Chez Galip der består af keramikværksted med tilhørende salg af alverdens keramik, har museet i et af deres baglokaler.

Når man går ind i museet er der fyldt med hår fra gulv til loft og selv fra loftet hænger der hårtotter ned. Ved alle hårtotter hænger sammen med et stykke papir med kontaktoplysninger om den enkelte kvinde. Tidligere har det været tilladt at tage billeder inde i museet, men for at værne om privatoplysninger er det siden hen blevet forbudt. Ved vores besøg på museet, fortæller de ansatte om at de desværre har oplevet at nogle desperate mænd har kontaktet nogle af de mange kvinder der har doneret til museet.

chez galip hår museum i avanos kappadokien 1024x768 - Chez Galip - et hår museum i Avanos

Historien om Chez Galip

Museet blev startet for 41 år siden af pottemageren Galip Körükçü,, der fik en hårlok af en fransk veninde der skulle rejse fra Avanos i 1979. Galip Körükçü, var meget ked af vennens rejse og derfor gav kvinde ham en hårtot for evig minde. Historien har siden fascineret flere kvinder, som ved deres besøg har doneret en hårlok med kontaktinformation til museet. Med tiden har den ene hårtot udviklet sig til en samling på mere en 16.000 donationer af hår og stadig flere kommer til. De mange hårtotter kommer fra kvinder fra hele verden.

Museet blev optaget i “Guinness Book of World Records” i 1998 og tiltrækker hvert år mange besøgende.

Blandt de mange kvinder der har hjulpet med at donere til museet, bliver der hvert år trukket nogle vindere, som hver især vinder 1 uges ophold i Kappadokien med alt betalt. Dette er Galip Körükçüs måde at give tilbage til alle de kvinder der gennem tiden har hjulpet ham med at skabe det unikke museum.

Her finder du museet

SE OGSÅ: Sarihan karavanestation i Kappadokien