10. November: Atatürks dødsdag

Hvert år den 10. november, præcis kl. 9:05 stopper folk i Tyrkiet, hvad end de i gang med for at mindes og hylde Mustafa Kemal Ataturk – grundlæggeren af det moderne Tyrkiet.

D. 10. november – Mustafa Kemal Atatürks dødsdag er en vigtig dato i Tyrkiet

Mustafa Kemal Atatürk var grundlæggeren af den moderne tyrkiske republik og dens første præsident. Atatürk døde den 10. november 1938 i Istanbul. Tidspunktet 9.05 markerer dødstidspunktet for landsfaderen Mustafa Kemal Atatürk – i år er det 85 år siden at han gik bort. Han døde i en alder af 57 år. Siden hans død har man hvert år på hans dødsdag kunne høre sirenerne hyle over hele Tyrkiet, præcis klokken 09.05.

Atatürks dødsdag – national mindedag

Dagen, hvor han døde, er blevet en national mindedag og betragtes som en anledning til at ære hans minde og hans betydelige bidrag til Tyrkiets modernisering. På denne dag er der ceremonier og mindehøjtideligheder over hele Tyrkiet, herunder i hovedstaden Ankara og Istanbul. Folk besøger Atatürks mausoleum i Ankara, kendt som Anıtkabir, for at lægge blomster og vise deres respekt.

Der afholdes også ceremonier og der er officielle begivenheder, der omfatter taler og kulturelle optrædener for at hylde Atatürks arv. Atatürk er anerkendt for sine omfattende reformer, der moderniserede Tyrkiet, herunder adskillelse af religion fra staten, indførelse af et nyt skriftsprog (latin-alfabetet i stedet for det arabisk-baserede ottomanske skriftsprog) og fremme af ligestilling mellem kønnene. Under Atatürks ledelse opførtes tusinder af skoler med almindelig og gratis skolegang. Han spillede en afgørende rolle i at omdanne Tyrkiet fra et kejserrige til en sekulær republik og betragtes som en national helt i Tyrkiet. Borgere blev desuden påbudt et arveligt efternavn under hans ledelse. I 1934 blev Mustafa Kemal hædret med navnet Atatürk: “Tyrkernes fader”.

Dødsdagen den 10. november er en vigtig anledning til at mindes hans indflydelse og vision. Der afholdes offentlig stilhed kl. 09.05 i hele Tyrkiet.1f1f9 1f1f7 - 10. November: Atatürks dødsdag

Ære være hans minde!

Atatürk doedsdag 1024x1024 - 10. November: Atatürks dødsdag
SE OGSÅ: Tyrkiske helligdage 2023