Kommer julemanden fra Tyrkiet?

Juletraditioner knyttet til St. Nicholas har med tiden udviklet sig til nutidens julemand. Han var biskop i Myra i det nuværende Tyrkiet i det 4. århundrede.

Kommer julemanden fra Tyrkiet? Eller er det bare en skrøne?

Noget af det man skal huske på når man tænker på julemanden, er at den måde vi tror på ham idag, er ikke den måde man altid har troet på ham. Tidens gang har gennem århundreder ændret vores alles syn på julemanden. De fleste af os idag forbinder helt sikkert julemanden med at være en tyk bamsefar med hvidt hår og skæg, klædt i rødt tøj med hvide detaljer. Men sådan har man ikke altid set julemanden.

Der er en teori, der siger, at den legendariske julemand, også kendt som Santa Claus, har sine rødder i Tyrkiet. Denne teori knytter sig til historien om St. Nicholas, der var en kristen biskop i Lycia (en region i det, der nu er Tyrkiet) i det 4. århundrede.

St. Nicholas var kendt for sin gavmildhed og omtales som beskytteren af børn, søfolk og handlende. Historierne om hans gavmildhed og de gode gerninger, han udførte, spredte sig, og han blev senere kendt som “Sinterklaas” i Holland og “Father Christmas” i England.

julemanden kommer fra tyrkiet 682x1024 - Kommer julemanden fra Tyrkiet?

Historier om St. Nicholas gavmildhed

St. Nicholas var kendt som en gavmild mand med et stort hjerte. Der findes flere historier om Sankt Nikolaus, men det er meget usikkert, hvor mange der har hold i virkeligheden.

Ligesom vor tids julemand er St. Nicholas kendt for at give gaver til børn. I hans tilfælde var der dog noget mere alvorligt på spil end den nyeste LEGO sæt eller barbiedukke.

En af de mest kendte historier handler om St. Nicholas nabo. Naboen var blevet ramt af flere forfærdelige uheld og derfor ikke havde råd til at betale for sine døtres medgift. Naboen så sig derfor nødsaget til at sælge sine tre døtre som slaver/prostituerede. Men først gik han til biskoppen for at få et råd, og biskoppen rådede ham til at bede dag og nat, og tre gange faldt der en stor pose med guld stykker fra vinduet (nogle historier skriver det er skorstenen), og den arme nabo slap for at for sælge at sine døtre.

En anden historie fortæller om at St. Nicholas en gang gav tre skoledrenge livet tilbage. Drengene var blevet slagtet og saltet nede i en tønde af et slagterpar. Men det lykkedes ham at give dem livet tilbage.

En tredje historie om St. Nicholas fortæller, at han engang reddede en sømand, der var faldet over bord, fra at drukne.

Disse sagn er blot nogle af dem som gjorde at St. Nicholas blev betragtet som en skytshelgen for både søfolk, børn, fattige, pantelånere og mange andre. Hvor mange af historierne der er hold i, er svært at afgøre idag. Igennem alt, hvad der fortælles om ham, går der en rød tråd: Når mennesker er i nød, optræder Nikolaus som den store hjælper og velgører.

I løbet af århundrederne blev St. Nicholas og hans legendariske gaveritualer en del af forskellige kulturer og traditioner, hvilket til sidst førte til udviklingen af den moderne julemandsfigur, som vi kender i dag. Julemanden er ofte afbilledet som en ældre mand med hvidt skæg, iført en rød dragt og hat. Så selvom julemandens rødder går tilbage til historien om St. Nicholas fra det, der nu er Tyrkiet, er den moderne opfattelse af julemanden blevet formet af en blanding af kulturelle indflydelser og traditioner fra forskellige lande.

Læs mere her: Julemanden kommer fra Tyrkiet