Den tyrkiske te er populært i hele Tyrkiet og hos tyrkiske statsborgere der ikke længere bor i landet. Tyrkisk te, eller çay som det hedder på tyrkisk, bliver nærmest betegnet som en national-drik i Tyrkiet.
Er du blevet vild med den tyrkiske te? I denne guide lærer vi dig hvordan du laver tyrkisk te.
Tyrkisk te, kendt som “çay”, udtales Chai, er en type te lavet af løse sorte teblade i et stablet kedelapparat kaldet “çaydanlık”. Den populære te brygges langsomt og fortyndes efter smag med varmt vand.
Te er en afgørende del af det sociale liv i Tyrkiet og spiller en central stor rolle i Tyrkiets indenlandske økonomi. Uanset hvor du rejser i Tyrkiet vil du kunne finde et lokalt tehus eller en tehave. Disse udgør det sociale knudepunkt i mindre byer og landdistrikter, hvor nyheder og sladder udveksles.
Den tyrkiske te og gæstfrihed
Er der noget tyrkerne er kendt for så er det deres store gæstfrihed og at drikke tyrkisk te. Tyrkiet er dog også det land, der drikker mest te i hele verden, målt pr. indbygger. Tyrkisk te kan drikkes alle tidspunkter på dagen og da et glas tyrkisk te ikke er særlig stort, er der altid tid til at nyde et glas. Prøv bare at tænke på din sidste ferie til Tyrkiet og hvilke steder du fik serveret te. Man kan godt sige at tyrkisk te er er en afgørende del af det sociale liv i Tyrkiet.
Hvis du besøger et privat tyrkisk hjem, er det normalt at du i løbet af opholdet får serveret tyrkisk te. Og du kan være sikker på der bliver holdt øje med hvornår dit glas er tomt, så bliver det fyldt op igen, typisk uden at spørge dig. En måde at signalere på at du ikke ønsker mere te, er at placere teskeen oven på glassets kant.
Tyrkisk te bliver typisk serveret i små tulipanformede glas med to sukkerknalder. Det at bruge mælk er ikke traditionelt noget man anvender.
Om du ønsker sukkeret eller ej, er helt op til dig. Størstedelen af te produceret i Tyrkiet er fra Rize-provinsen på den østlige Sortehavskyst. Rize er kendt for mildt klima med høj nedbør og frugtbar jord. De mest populære tesorter er Rize, Ceylon og Bergamot / Earl Grey. Besøger du det lokale tyrkiske supermarked, vil du også se at de har et stort udvalg af tyrkisk te, som typisk sælges i 1 kilos pakker.
Sådan laver du tyrkisk te derhjemme
Ønsker du at lave tyrkisk te derhjemme skal du bruge en caydanlik (den dobbelte tyrkiske tekande), te og vand. Caydanlik kan du evt. købe med på den næste ferie til Tyrkiet. Men en del større tyrkiske/arabiske butikker i blandt andet KBH, Odense eller Aarhus kan man også være heldig at finde dem. Her kan du også typisk købe teen, så du ikke behøver at slæbe den med hjem fra Tyrkiet.
Den tyrkiske tekande findes i forskellige størrelser, kvaliteter og design. Der findes også elektriske tekander.
1. Start med at putte 1,5-2 spiseskefulde te i den lille kande, hæld lidt vand i kanden. Kør kanden rundt i cirkler, så vand og te bliver blandet, hæld derefter vandet fra, så den våde te bliver tilbage i kanden. Ved at skylle tebladene, frigiver de mere smag og det fjerner noget af bitterheden.
2. Fyld den store kande med vand og sæt den lille kande ovenpå den store kande med et låg på. Når vandet i den store kande koger, hældes noget af vandet over i den lille kande, så den er lidt over halv fuld.
3. Kom mere vand i den store kande og når det koger så skru ned til svag varme. Når tebladene er sunket til bunds, er teen færdig. Det tager ca. 10-15 min.
4. Hæld lidt te op i glasset (så det dækker ca. en tredjedel). Jo mere te du putter i, jo mere intens er smagen. Fyld op med det varme vand fra den store kande. Server med sukker.
Læs også: 12 fakta om tyrkisk te