Demokratiets dag i Tyrkiet – 15. juli

Demokratiets dag i Tyrkiet, også kendt som 15. juli, fejres for at markere og minde om folkets modstand mod et forsøg på et kupforsøg på samme dato i 2016.

Demokratiets dag i Tyrkiet er den nyeste tilføjet helligdag blandt de tyrkiske helligdage, på tyrkisk kendt som Demokrasi ve milli birlik günü.

Helligdagen blev tilføjet i 2016 efter det mislykkede militærkup den 15 juli 2016. Den første gang helligdage blev afholdt var dermed i 2017.

Kupforsøget blev iværksat af en gruppe militærpersoner, det skete i et forsøg på at vælte regeringen i Tyrkiet. Den tyrkiske befolkning, tog dog afstand fra kupforsøget og gik massivt på gaderne for at forsvare demokratiet og vise deres støtte den folkevalgte regering.. Denne folkelige modstand spillede en afgørende rolle i at nedkæmpe kupforsøget. Det blev en symbolsk sejr for demokratiet i landet.

For at ære denne modstand og fejre sejren over kupforsøget blev 15. juli, blev dagen officielt udråbt som Demokratiets og folkets dag (Democracy and National Unity Day) i Tyrkiet. Dagen bruges til at mindes og ære de mennesker, der mistede deres liv under kupforsøget, samt til at fejre værdierne om demokrati, frihed og national enhed.

Demokratiets dag er også en påmindelse om vigtigheden af ​​at værne om demokratiske institutioner og beskytte demokratiske rettigheder. Det er en anledning til at reflektere over værdien af ​​folkelig deltagelse, ytringsfrihed og respekt for menneskerettighederne.

Bemærk – når det er helligdag i Tyrkiet er alle offentlige kontorer, banker og skoler lukket. De fleste restauranter, butikker holder åbent som normalt. Den offentlige transport kan være påvirket hele eller dele af dagene når der er helligdag i Tyrkiet.

OBS! Når der er lukket for banker i flere dage, kan det være en fordel at have hævet nok kontanter inden, da bankautomaterne hurtigt bliver tømt.



SE OGSÅ: Tyrkiske helligdage 2023