Er der noget tyrkerne er kendt for så er det deres enorme gæstfrihed og at drikke spandevis af tyrkisk te.
Du skal ikke være særlig mange timer i Tyrkiet, før du bliver budt på tyrkisk te. Men hvor meget ved du egentlig om den populære tyrkiske drik? Test din viden disse fakta om tyrkisk te.
Fakta om tyrkisk te
- Tyrkisk te, kendt som “çay”, udtales Chai laves af løse sorte teblade.
- I Tyrkiet er der altid tid til at drikke te uanset tid på døgnet.
- Tyrkiet er det land i verden der drikker mest te målt pr. indbygger, der indtages mere end 3 kilo te pr. indbygger. (Helt præcist talt er 6.96 lb svarende til 3.16 kg).
- De fleste tyrkiske børn er ikke særlig store før de begynder at drikke tyrkisk te, typisk i en noget tyndere udgave.
- Det kan opfattes som uhøfligt at sige nej tak til te. Har du ikke lyst til te, så bed istedet om et glas vand. At blive budt på te er et tegn på gæstfrihed og venskab.
- Tyrkisk te bliver typisk serveret i små tulipanformede glas med to sukkerknalder.
- Den tyrkisk tesort stammer oprindeligt fra Kina, men det specielle ved den tyrkisk te er fremgangsmåden. Tyrkisk te tilberedes i en caydanlik, som er en todelt tekande. Denne populære te brygges langsomt og fortyndes ofte efter smag med varmt vand, da den lange og langsomme brygningsproces gør teen meget intens i smagen. Find opskriften på tyrkisk te her.
- Indtil 1. første verdenskrig var tyrkisk kaffe den mest populære drik i Tyrkiet. I 1923 blev Det Osmanniske Imperium nedlagt, hvilket gjorde at tyrkerne mistede kontrollen over mokka i Yemen.
- Mustafa Kemal Ataturk (grundlægger af det moderne Tyrkiet og præsident 1923 – 1938) opfordrede derfor folk til at drikke te, da det var billigere og mere bæredygtigt end at importere kaffe. Kaffe skulle importeres, hovedsagelig fra Brasilien, mens te kunne produceres indenrigs. Man må sige de har taget drikken til sig i løbet af de sidste 100 år.
- Dens popularitet er vokset meget og i dag er det ikke kun en drik, men en del af landets kultur.
- Produktionen af tyrkisk te startede i Rize-provinsen på den østlige Sortehavskyst, hvor også størstedelen af produktionen stammer fra i dag. Rize er kendt for at have et mildt klima med høj nedbør og frugtbar jord. De første teplantager blev dyrket i 1924 i Rize med frø købt fra Georgien.
- Tyrkerne har et ordsprog, der symboliserer hvad te betyder for dem; ”Samtaler uden te er som nattehimlen uden en måne”.