Nytårsaften, eller “Yılbaşı” på tyrkisk, fejres i Tyrkiet med festligheder og traditioner, der til dels minder om mange andre dele af verden.
Drømmer du om at fejre nytårsaften i Tyrkiet og slippe lidt væk fra Danmark efter julens trængsel, så læs med her.
Nytårsaften i Tyrkiet er over de senere år blevet mere og mere udbredt i hele landet. Men der er meget stor forskel på hvordan det fejres og om det overhovedet fejres.
Nytår i Tyrkiet fejres på samme måde som i mange lande – natten mellem den 31. og 1. januar. Den 1. januar har i øvrigt været en officiel helligdag i Tyrkiet siden 1981. Også i Tyrkiet pynter mange juletræer op og pynter huset op til nytårsfejringen. Denne ferie er dog ikke oprindeligt tyrkisk, derfor fejres den hovedsageligt i de større byer såsom Istanbul, Antalya, Izmir. Nytåret fejres også i byer, hvor der bor mange udlændinge eller hvor der er mange turister, for eksempel i Alanya. I mange af de større tyrkiske byer, særligt dem med fokus på turisme er nytårsaften en vigtig begivenhed. Men der er stadig rigtig mange tyrkiske byer, særligt de mindre og landsbyerne, hvor nytårsaften er en helt almindelig dag.
Her er nogle af de måder, som folk typisk fejrer nytår i Tyrkiet:
Familiefester: Mange tyrkiske familier samles nytårsaften for at fejre festligheden sammen. De nyder et festligt måltid, udveksler gaver og deler gode ønsker for det kommende år.
Fyrværkeri: Hvor vi i Danmark er vant til at alle og enhver kan købe og affyre fyrværkeri. Så er det mere kontrolleret i Tyrkiet og i store dele af landet ser man ikke fyrværkeri nytårsaften. Fyrværkeri er dog mere normalt i de byer, der har fokus på turisme heriblandt Istanbul, Izmir, Antalya mm. I Kappadokien området kan du også hvert år opleve et smukt fyrværkerishow.
Gadeaktiviteter: Især i større byer som Istanbul og Ankara er der ofte gadefester og koncerter nytårsaften. Folk samles på offentlige pladser for at deltage i festlige arrangementer og se fyrværkerishow.
Tolv druer: En tradition i Tyrkiet involverer at spise 12 druer ved midnat, én for hvert klokkeslæt på uret, mens man laver ønsker for hvert slag. Det siges, at dette bringer held og lykke i det kommende år.
Julemanden og juletræ: Selvom julen ikke er en officiel ferie i Tyrkiet, er nogle nytårsdekorationer og symboler, som julemanden og juletræet, blevet en del af nytårsfejringen i landet. Mange tyrkiske hjem dekorerer et juletræ som en del af festlighederne. At se tyrkere med nissehue eller klædt ud som julemanden nytårsaften i Tyrkiet er også helt normalt.
Nytårsønsker: På nytårsaften ønsker folk typisk hinanden “Yeni yılınız kutlu olsun!” hvilket betyder “Må dit nye år være velsignet!” De udveksler også kort og beskeder med gode ønsker.
Nytårsaften i Tyrkiet er en festlig lejlighed, hvor folk ser frem til det nye år med glæde og optimisme. Det er en tid til at tilbringe med familie og venner, fejre og håbe på et heldigt og vellykket år fremover.