29. Oktober: Republikkens dag (tyrkisk helligdag)

En af Tyrkiets vigtigste nationale helligdage finder sted hvert år den 29. oktober, nemlig Republikkens dag.

Republikkens dag er en helligdag i Tyrkiet til minde om proklamationen af ​​Republikken Tyrkiet den 29. oktober 1923, på tyrkisk kendt som 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı.

Den Tyrkiske Republik blev grundlagt af Mustafa Kemal Atatürk som proklamerede republikkens dag som Tyrkiets vigtigste ferie. I år bliver dagen fejret ekstra højt, da det i år er 100 år siden at Republikkens dag blev proklameret.

Den varer 35 timer og starter hvert år kl. 13:00 den 28. oktober. Alle skoler, offentlige kontorer, banker mm. plejer at have en halv fridag d. 28. oktober, hvilket dermed giver 1,5 fridag. Mange tyrkere ser det derfor som en miniferie. Og særligt i Kappadokien, søger mange til for at nyde miniferien.

Mange tyrkere fejrer Republikkens Dag den 29. oktober ved at deltage i forestillinger og/eller deltage i optog med flag og fest i gaden. På nogle skoler, har børnene også en særlig opvisning i anledning af dagen

Mange lægger også kranse ved Atatürks monumenter rundt om i landet eller besøger Atatürks mausoleum i landets hovedstad, Ankara.

Om aftenen den 29. oktober har en masse byer også koncerter eller anden underholdning til at fejre republikkens dag i Tyrkiet. Dagen ender som regel med fyrværkeri, som begynder efter mørkets frembrud.

Tidsplaner for offentlig transport kan variere denne dag. den 28. oktober fra om eftermiddagen, er også en officiel helligdag.

  • Bemærk – når det er helligdag i Tyrkiet er alle offentlige kontorer, banker og skoler mm. lukket.
  • De fleste restauranter, butikker holder åbent som normalt, særligt hvis det er områder der er afhængige af turisme.
  • Den offentlige transport kan være påvirket hele eller dele af dagene når der er helligdag i Tyrkiet. Husk derfor at sætte ekstra tid af til transport.
  • OBS! Når der er lukket for banker i flere dage, kan det være en fordel at have hævet nok kontanter inden, da bankautomaterne hurtigt bliver tømt.

SE OGSÅ: Danske bøger om Kappadokien om Tyrkiet