Planlæg ferien: Tyrkiske helligdage 2022

Når du skal planlægge den kommende ferie til Kappadokien, bør du have styr på hvornår de tyrkiske helligdage 2022 er.

Vi har samlet en oversigt over tyrkiske helligdage 2022. Det er altid godt at vide hvornår der er helligdage på den destination du har valgt.

Særligt nu sidder mange og længes efter at kunne rejse i 2022, efter at Covid-19 har forhindret mange rejser i 2020 og 2021. Kappadokien er et populært område for turister fra hele verden, men også et populært ferieområde for tyrkerne, og her søger mange til så snart der er lidt fridage at gøre godt med.

Tyrkiske helligdage i 2022

Der er både religiøse højtider, nationaldage og tyrkiske mærkedage, som alle er gode at kende til. I denne artikel fortælles der om officielle helligdag, vær opmærksom på at der findes flere mærkedage i Tyrkiet som også fejres i større eller mindre grad. I forhold til tyrkiske helligdage, så vær opmærksom på at der skelnes mellem faste helligdage og religiøse helligdage.

Faste tyrkiske helligdage

De faste helligdage ligger på samme dato hvert år, de er oftest forbundet med noget historisk der er fundet sted i tyrkisk historie.

Nytårsdag: 01 januar

Børnenes dag: 23 april

Arbejdernes dag: 01 maj

Atatürks mindedag, ungdoms og sports dag: 19 maj

Demokratiets og folkets dag: 15. juli

Sejrens dag: 30 August

Republikkens dag: 29. Oktober

Republikkens dag er en helligdag i Tyrkiet til minde om proklamationen af ​​Republikken Tyrkiet den 29. oktober 1923, på tyrkisk kendt som 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı.

Den Tyrkiske Republik blev grundlagt af Mustafa Kemal Atatürk som proklamerede republikkens dag som Tyrkiets vigtigste ferie.

Den varer 35 timer og starter hvert år kl. 13:00 den 28. oktober. Alle skoler, offentlige kontorer, banker mm. plejer at have en halv fridag d. 28. oktober, hvilket dermed giver 1,5 fridag.

Helligdage i tyrkiet 2022 1024x682 - Planlæg ferien: Tyrkiske helligdage 2022

Religiøse helligdage i Tyrkiet

Disse helligdage skifter dato fra år til år – og er lagt efter den islamiske kalender (også kaldet Hidjra el. Hijri). Det islamiske kalenderår er opdelt i 12 måne- måneder med 29 eller 30 dage. 

Ramadanen (fasten) i 2022 ligger i perioden fra d. 2. april til 1. maj.  At faste i ramadan er en betingelse for at være muslim (der kan selvfølgelig være grunde til man er fritaget). Læs også: Hvad er ramadan?

Ramadanens slutning/Eid eller på tyrkisk Seker Bayram (sukkerfesten): 2., 3. og 4. maj

Seker Bayram fejres når ramadanen er slut, læs mere om ramadanen her.   Det er dage med fokus på familien og hvor børnene bliver forkælet med slik, penge og gaver.

Kurban Bayram (Eid el-Adha på arabisk, offerfesten på dansk): 

9. juli, 10., 11. og 12. juli

Op til denne højtid køber de muslimske familier, der har råd til det, et offerdyr, der slagtes den første dag i Kurban bayram. Kødet deles i 3 dele, hvor 1/3 beholdes selv, 1/3 del gives til familie og 1/3 del gives til de fattige.

  • Bemærk – når det er helligdag i Tyrkiet er alle offentlige kontorer, banker og skoler lukket.
  • De fleste restauranter, butikker holder åbent som normalt.
  • Den offentlige transport kan være påvirket hele eller dele af dagene når der er helligdag i Tyrkiet.
  • OBS! Når der er lukket for banker i flere dage, kan det være en fordel at have hævet nok kontanter inden, da bankautomaterne hurtigt bliver tømt.

SE OGSÅ: Oplevelser i Nevsehir by