Den nye lufthavn i Istanbul

I denne weekend er der travlhed i Istanbul, for det er i denne weekend at den nye lufthavn i Istanbul åbner.

Flytningsprocessen til den nye lufthavn i Istanbul startede fredag ​​den 5. april kl. 03.00, forventer at tage 45 timer og betragtes som verdens største lufthavnsprojekt til dato.

Istanbul New Airport bliver med en kapacitet på 90 millioner passagerer om året Europas største lufthavn målt på kapacitet, og vil fuldt udbygget blive verdens største lufthavn med en kapacitet på 200 millioner passagerer årligt. Den forventes at stå helt færdigt i 2027 eller 2028.

Atatürk lufthavnen i Istanbul har i mange år, været den største i Tyrkiet. Men i takt med at folk begynder at rejse mere og oftere, er der simpelthen ikke nok kapacitet i lufthavnen.

Atatürk lufthavnen åbnede i 1953 som den første internationale lufthavn i Istanbul og var selvfølgelig opkaldt efter Mustafa Kemal Atatürk.

Lufthavnen i Atatürk bliver erstattet af den splinternye lufthavn, som dog ligger et stykke væk. Under den store flytning mellem to de lufthavne, så skal der flyttes udstyr på i alt 47.300 tons. Alt fra traktorer til at flytte flyene med til mere sensitivt udstyr.

Over 10.000 stykker udstyr skal flyttes, hvilket svarer til cirka 5.000 lastbiler. Hvis man sammenregner antallet af kilometer disse lastbiler skal køre totalt under flytningen, så er det i omegnen af 400.000 kilometer – hvilket svarer til 10 gange rundt om jorden. Så det er altså en enormt omfangsrig flytning der skal foregå.

Den officielle åbning af Istanbuls nye storlufthavn, Istanbul New Airport, skete den 29. oktober i 2019, men det er altså først denne weekend at lufthavnen er klar til den endelig flytning.

Den sidste flyvning fra Ataturk vil være Turkish Airlines-fly til Singapore, mens den første flyvning fra Istanbul Lufthavn vil gå til Tyrkiets hovedstad Ankara.

OBS! Indtil nu, så har den nye lufthavn haft koden ISL, mens den gamle Atatürk Lufthavn har heddet IST. Efter flytningen, så vil den nye lufthavn overtage den gamle kode og fremover hedde IST. Samtidigt, så vil den gamle Atatürk lufthavn overtage den nye kode ISL.

visbanner - Den nye lufthavn i Istanbul